Τις περισσότερες φορές, όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, αναφερόμαστε σε εμάς τους ανθρώπους. Στα οφέλη που μπορούμε να έχουμε στην υγεία μας, πετυχαίνοντας ισορροπία στα θρεπτικά γεύματά μας.
Υπάρχει όμως και η οικολογική διατροφή, που ασχολείται με το πώς αυτά που τρώμε και ο τρόπος που ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε επηρεάζουν τον πλανήτη και το περιβάλλον.
Συνδέεται το μεσημεριανό σου γεύμα με τη βιωσιμότητα του πλανήτη; Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, η απάντηση είναι «ναι»!
Ακολουθούν λοιπόν 8 συμβουλές για μια οικολογική διατροφή:
Επιλέγοντας να καταναλώσουμε εποχιακά τρόφιμα, μειώνουμε το αποτύπωμα που έχει η διατροφή μας στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, μία ντομάτα που φτάνει στο πιάτο μας το χειμώνα έχει υποστεί επεξεργασία, η οποία επιδρά αρνητικά στον πλανήτη. Ασφαλώς, με τον τρόπο αυτό τρώμε και πιο υγιεινά.
Συνήθως ως καταναλωτές κοιτάμε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για να δούμε τις θερμίδες τους, τη διατροφική τους αξία. Πολλές φορές όμως, στα ψιλά γράμματα μπορούμε να βρούμε και οδηγίες σωστής συντήρησης, ώστε να μη χρειαστεί να τα πετάξουμε χωρίς να τα έχουμε καταναλώσει.
Είναι γεγονός ότι όταν επιλέγουμε τι θα φάμε, το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου..! Ωστόσο η αυξημένη ζήτηση σε πολλά ψάρια έχει οδηγήσει στο φαινόμενο της υπεραλίευσης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε προβλήματα. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε ψάρια όπως ο ερυθρός τόνος, ο γαλέος, ο ροφός και ο ξιφίας – και να προτιμούμε ψάρια που υπάρχουν σε αφθονία
Μαγειρεύοντας μια μεγάλη ποσότητα φαγητού, καίμε λιγότερο ρεύμα, καταναλώνουμε λιγότερο νερό για το πλύσιμο κ.ο.κ. Επίσης, αγοράζοντας μόνο τις τροφές που είμαστε σίγουροι ότι θα χρειαστούμε από το σούπερ μάρκετ, ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες του να πετάξουμε φαγητό. Δεν είναι μαθηματικά – είναι ευσυνείδητη καταναλωτική συμπεριφορά.
Είναι γνωστό ότι πολλά τρόφιμα καταναλώνονται και ωμά. Για παράδειγμα, επιλέγοντας να φάμε ωμό καρότο αντί για βραστό εξοικονομούμε ενέργεια, παίρνοντας παράλληλα μεγαλύτερα θρεπτικά οφέλη.
Εκατομμύρια τόνοι πλαστικού χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο μόνο και μόνο για την παραγωγή μπουκαλιών νερού! Σε πόλεις και μέρη όπου το νερό της βρύσης είναι πόσιμο, καλό είναι να μην επιλέγουμε εμφιαλωμένο.
Όπως είπαμε και στην αρχή, όσο μεγαλύτερη επεξεργασία έχει υποστεί ένα τρόφιμο, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωσή του στο περιβάλλον. Καλό θα ήταν λοιπόν τα συσκευασμένα γλυκά, που κατά κανόνα έχουν συντηρητικά, να μην αποτελούν κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.
Τα τοπικά προϊόντα έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να κάνουν μεγάλο «ταξίδι» για να φτάσουν στο πιάτο μας, τα κάνει και πιο φιλικά προς το περιβάλλον, διατηρώντας επίσης όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Αν μη τι άλλο, οι Έλληνες παραγωγοί μας προσφέρουν τις πιο εκλεκτές τροφές, με ευθύνη και μεράκι.
Αποφασίστε ποια cookie θέλετε να επιτρέψετε.
Μπορείτε να αλλάξετε αυτές τις ρυθμίσεις ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες λειτουργίες να μην είναι πλέον διαθέσιμες. Για πληροφορίες σχετικά με τη διαγραφή των cookies, συμβουλευτείτε τη λειτουργία βοήθειας του προγράμματος περιήγησης.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε.